Izrael 2017-06-07T12:39:48+00:00

O Izraelu
separator

„Izrael to kraj do którego zawsze będziecie chcieli powrócić, rozkocha Was w sobie odurzając różnorodnymi doznaniami kulturowymi i estetycznymi. Sprawi, że będziecie tęsknili za jego smakami i zapachami, za ulicznym gwarem, muzyką klezmerską, wchodami słońca przy akompaniamencie muezinów i rozczulającymi zachodami nad brzegiem morza. Ten mały kraj wywróci do góry nogami Wasze utarte schematyczne postrzeganie świata i skłoni do refleksji nad życiem, kulturą i religią.”

traveler

Małgorzata Kaczor
PASJONATKA PODRÓŻY

Co warto odwiedzić?
separator

Izrael to niezwykle ciekawy i kulturowo bogaty kraj – miejsce zetknięć trzech tradycji religijnych – judaizmu, chrześcijaństwa i islamu. Z pewnością pod tym względem najciekawszym miastem jest Jerozolima. Święte miasto trzech wielkich religii, gdzie ujrzymy nie tylko słynną żydowską Ścianę Płaczu, ale też Bazylikę Grobu Świętego i meczet Al-Aksa. Jerozolimskie Stare Miasto, choć niewielkich rozmiarów (zaledwie 0,9 km2) to jednak obszar o dużym zagęszczeniu zabytkowych budynków (zwłaszcza świątyń!) w czterech dzielnicach – Chrześcijańskiej, Muzułmańskiej, Ormiańskiej i Żydowskiej, otoczony zabytkowymi murami z efektownymi ośmioma bramami, 35 basztami i cytadelą! Poza tym warto odwiedzić instytut Yad Vashem, który oprócz słynnego Ogrodu Sprawiedliwych jest także siedzibą Nowego Muzeum Historycznego.

Tuż za rogatkami Jerozolimy znajduje się kolejne ważne miejsce chrześcijaństwa – miasteczko Betlejem, a w nim Bazylika Narodzenia Pańskiego. Nieopodal znajdują się ruiny Herodionu, twierdzy będącej siedzibą władcy Judei pod rzymskimi rządami – Heroda Wielkiego.

Równie ciekawe, choć posiadające inny charakter są miasta położone na wybrzeżu

Morza Śródziemnego. Największe miasto północy – Hajfa to przede wszystkim zapierające dech w piersiach Wiszące Ogrody wraz ze świątynią bahaistów. Kompleks od 2008 roku znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO.

Niewątpliwą atrakcją jest także zespół miejski Tel Awiwu i Jafy. O ile to pierwsze miasto jest modernistyczną perła Bliskiego Wschodu, to tu zobaczymy słynne Białe Miasto wybudowane w stylu Bauhausu w latach 30. XX wieku, o tyle Jafa jest pięknym przykładem portowego miasta, rozwijającego się od starożytności. Niewątpliwie podczas wizyty w Tel Awiwie warto przespacerować się promenadą Taleyet i przyjrzeć się miejskiemu życiu tej najnowocześniejszej i najbardziej reprezentacyjnej metropolii kraju. W Jafie koniecznie zajrzyjcie do dzielnicy portowej, która rozwija się od starożytności i do dziś utrzymała swój charakter. Nadal przypływają tam statki – zarówno kutry rybackie, jak i statki wycieczkowe, a nieużywane już doki portowe pełnią rolę targowiska.

Jeśli macie więcej czasu oraz ochotę na lepsze poznanie kraju – nie można odmówić sobie wizyty w Ejlacie – jedynym izraelskim kurorcie nad Morzem Czerwonym oraz spróbować kąpieli w Morzu Martwym.

Kuchnia
separator

Napisać o kuchni izraelskiej, że jest różnorodna, to jak nie napisać nic. Żyjąca przez stulecia w różnych miejscach świata diaspora żydowska wniosła do niej tradycje krajów, w których mieszkała. Dlatego też w tym przypadku mamy do czynienia z mieszanką tradycji środkowoeuropejskich, iberyjskich, arabskich i tureckich. Ze względu na panujący klimat i dostępność produktów nosi ona jednak przede wszystkim cechy śródziemnomorskie.

Co zjeść?

Z przyczyn religijnych w izraelskiej kuchni nieobecne jest kilka popularnych gdzie indziej produktów – choćby wieprzowina, niektóre gatunki ryb lub skorupiaki. Dlatego też, jeśli szukamy mięsnych potraw, to znajdziemy te oparte na wołowinie (cygara marokańskie), jagnięcinie lub drobiu (massachan). Charakterystyczne dla tej kuchni jest częste korzystanie z roślin strączkowych – fasoli czy ciecierzycy, stąd popularność past (tahini, hummus) i innych dań na nich opartych (falafel). Jeśli chodzi o desery, to widać tu duży wpływ kuchni śródziemnomorskiej, choćby w postaci popularności bakławy. Z nakazów religijnych wynika też powszechność gulaszy, np. czulentu, które mogły być przygotowane przed szabasem i długo samoistnie dusić się w piecach chlebowych już w jego trakcie (w trakcie tego święta ortodoksyjni Żydzi nie mogą podejmować się żadnej pracy – nawet przygotowywania posiłków).

Czulent

Cygara marokańskie

Falafel

Mussachan

 

Dokąd na obiad?

Będąc w Tel Awiwie, nie możecie ominąć położonej już niedaleko Jafy restauracji Hatraklin Bistro Meat & Wine. Zjecie tu świetne steki i inne mięsne dania, zapijając je lokalnymi winami i delektując się atmosferą lokalu. Jeśli zaś jesteście w Jerozolimie – nie zwlekajcie, czym prędzej zawitajcie do The Eucaplyptus, gdzie przy dźwiękach lokalnej muzyki zasmakujecie w specjałach kuchni bliskowschodniej. Z kolei wielbiciele street food powinni przy okazji wizyty w Tel Awiwie wstąpić do Falafel Hakosem, by skosztować ponoć najlepszego falafela w Izraelu.

Pogoda
separator

Izrael, choć jest niewielkim krajem znajduje się w aż trzech strefach klimatycznych – na wybrzeżu Morza Śródziemnego panuje oczywiście klimat śródziemnomorski z chłodnymi zimami i gorącymi latami. Centrum kraju to strefa klimatu umiarkowanego, zaś w Dolinie Jordanu panuje klimat tropikalny. Najcieplejszymi miesiącami w kraju są lipiec i sierpień, gdy średnia temperatura dzienna wynosi 32 °C, a w nocy 23-24 °C. Temperatura wody na wybrzeży Morza Śródziemnego wynosi w tym okresie
nawet 29 °C.

Blog
separator

Małgorzata Kaczor

Magiczny Izrael

Izrael to miejsce magiczne. To kraj na styku różnorodnych kultur. Choć jest stosunkowo młodym państwem, ponieważ istnieje dopiero od 1949 roku, to historia jego ziem jest dużo bogatsza niż niejednego kraju na świecie. Zanim Izrael został uznany przez ONZ za pełnoprawne państwo, jego ziemie należały do Egipcjan, Persów, Fenicjan, Asyryjczyków, Greków, Rzymian, Arabów, Turków i Brytyjczyków. Ten kulturowy zlepek przeszłości z teraźniejszością zaskoczy Was pod każdym względem i odurzy swoimi smakami, zapachami oraz pełną mistyki atmosferą.

CZYTAJ DALEJ

Loty i hotele
separator

Sprawdź pozostałe oferty do Izraela